Ga naar de inhoud
Home » Blog » Aan de slag met een dagplanner

Aan de slag met een dagplanner

Veel leerlingen zijn geneigd om schoolwerk tot het laatste moment uit te stellen. Wanneer er altijd haastig gewerkt wordt en het schoolwerk nooit helemaal af is dan is dat slecht voor de productiviteit, de schoolresultaten en de gemoedsrust. Een planning leren maken is voor die leerlingen een uitkomst.

Het zal in het begin even wennen zijn, maar zodra je het plannen onder die knie hebt, dan heb je geen stress meer om je huiswerk op tijd af te hebben en heb je nog eens tijd over voor andere leuke dingen.

Met deze gratis printable kan je aan de slag om een goede dagplanning te maken.

Allereerst is het handig om te weten wat je allemaal wil gaan doen. Begin met het maken van een lijstje, met alles wat je moet doen. Als een taak te groot is, deel hem dan op in stukjes, zo blijft het behapbaar.

Schrijf daarna op hoelang je (ongeveer) bezig bent om een taak. Let er wel op dat je maximaal 45 min met een taak bezig bent, daarna heb je echt even 15 min pauze nodig.

Schrijf je ook je ochtendroutine op, las pauzes is, tijd om even te lunchen of een wandeling buiten om weer even op te laden. Noteer al je bezigheden.

Houd je planning een beetje luchtig zodat er ook ruimte is om iets uit te lopen of als er iets tussendoor komt. Als je alles strak op elkaar plant, dan ervaar je dat als druk of hectisch en dan haak je sneller af.

Naast het indelen van je dag, staan er nog meer blokjes op de dagplanner.

  • Je kan doelen stellen,
  • een to do lijstje maken,
  • er is een blokje met ‘niet vergeten’.
  • braindumps. Soms heb je van die ingevingen die je niet mag vergeten.
  • bellen/mailen, dit doe je natuurlijk pas al je klaar bent met je taak.
  • een blokje voor tekeningen, tijd voor wat geklieder.
  • en als laatste even afvinken hoe veel je gedronken hebt op een dag.

Veel succes met het maken van je planning. Mocht je nog vragen laat het dan hieronder weten.

Had je ook al gelezen hoe je je (school)agenda bijhoudt?