Aantekeningen maken is soms lastiger dan het lijkt. Je moet kijken, luisteren, begrijpen en meeschrijven. En meestal gaat dit in een redelijk tempo!
Het belangrijkste van goede aantekeningen maken is dat je actief meedoet aan de les en luistert. Tijdens het luisteren haal je de hoofdzaken uit het verhaal die de docent verteld. Ga geen hele zinnen en verhalen opschrijven want dat heeft geen zin en dan ben je de helft alweer kwijt. Je schrijft steekwoorden op die je daarna kan uitwerken.
Wees niet bang dat als je een stukje gemist hebt om dit bij de docent na te vragen.
Hier kan je een sjabloon downloaden die je kan helpen bij het maken van je aantekeningen.
Dit sjabloon kan je gebruiken tijdens de lessen. Print het sjabloon een aantal keer uit en knip/plak het in je schrift of maak er een tabblad van. Houdt dit altijd bij je schrift zodat je alles van een vak bij elkaar hebt. Het heeft geen zin om losse blaadjes en verschillende schriften te gebruiken, de kans is groot dat je dit kwijt raakt of van alles door elkaar haalt.
Hoe begin je met je aantekeningen?
Schrijf bovenaan de datum op, het vak en het onderwerp van de les. Daarna volgen drie vakken waarin je je aantekeningen overzichtelijk houdt.
- Belangrijke termen en concepten. Hierin zet je alle hoofdzaken van de les. Begrippen die je moet kennen.
- Aantekeningen. Je kan hier iets meer woorden gebruiken om belangrijke termen uit te schrijven zodat je het later nog begrijpt. Onderstreep belangrijke woorden.
- Ideeën, vragen, verband met eigen ervaringen. Dit kopje wordt vaak vergeten maar hierin kan je ezelsbruggetjes maken. Door eigen ervaringen te koppelen aan nieuwe termen en dit makkelijker te onthouden. Onder dit kopje kan je ook andere ideeën of vragen voor later kwijt. Mogelijk kan je docent hier later nog antwoord op geven of kan je brainstormen met een klasgenoot.
Een belangrijk voordeel van het maken van aantekeningen is dat je actief leert. Je hebt namelijk minder kans om met je gedachten af te dwalen en vervolgens het verhaal kwijt te raken. Door aantekeningen te maken dwing je jezelf om je aandacht bij de les te houden. Ook begrijp je de leerstof beter omdat je het om meerdere manieren verwerkt.
Het maken van aantekeningen is best een uitdagende vaardigheid, maar oefening baart kunst! Deel jou ervaringen in de comments.