Ga naar de inhoud
Home » Blog » Stappenplan agenda invullen en bijhouden

Stappenplan agenda invullen en bijhouden

agenda invullen en bijhouden

Sommige van jullie werken al met een agenda. Of soort van. Je hebt er een maar je schrijft eigenlijk maar wat op of je houdt het niet goed bij. Een agenda invullen en bijhouden, het lijkt zo simpel. Met een paar tips help ik je op weg.

Goed dat je begint met dit stappenplan om je agenda in te vullen en bij te houden.

Waarom is een agenda zo handig? Je schrijft er dagelijks in op wat je gaat doen of wat er de komende tijd te wachten staat. Je schrijft er alles in op, je schoolrooster, je huiswerk, je sportactiviteiten, lunchafspraken of weekendjes weg. Zelfs kan je doelen stellen of een to do lijstje in afwerken. Alles wat jij handig vindt.

Let er wel op dat je het niet zo vol schrijft dat je zometeen geen overzicht meer hebt, maar daar zometeen meer over.

Allereerst is het handig om een (school)weekagenda aan te schaffen. Hierin heb je in een beeld opslag het overzicht van je hele week.

Voordat je je dagen gaat volgooien is het handig om je school jaarrooster op te zoeken. Werkt jou school met vier periodes van 9-10 weken of duurt een trimester 12 weken? Dit kan je terug vinden op de school website onder het kopje schoolgids of jaarplanning. Gevonden? Oké, noteer bovenaan in je agenda, in je eerste schoolweek, 1.1 (of periode 1 week 1), de volgende week 1.2 (periode 1 week 2), de week erna 1.3 (periode 1 week 3) etc. Totdat er een vakantie is of de periode stopt. Doe dit ook voor de volgende periodes. Zo creëer je een overzicht! Dan weet je altijd hoelang een periode nog duurt.

Nu pak je je dagrooster erbij en vul je voor een drie á zes weken je dagrooster is. Bijvoorbeeld: Het 1e uur Frans, 2e uur wiskunde, 3e uur Nederlands etc.

Je agenda ziet er nu als volgt uit:

Agenda invullen en bijhouden

Als je huiswerk op krijgt dan schrijf je dit op de dag dat het af moet zijn of ingeleverd moet worden. Schrijf het zo op dat jij precies weet wat je ervoor moet doen. Bijvoorbeeld: woensdag 1e uur bio: §1.1 t/m §1.3 maken, §1.4 lezen.

Schrijf daarna je training/hobby’s en andere activiteiten in.

Vind je het overzicht houden nog lastig? Markeer dan belangrijke onderdelen bijvoorbeeld een toets of het inleveren van een verslag. Dan springt dat er uit en hoef je het niet te vergeten.

Dan de laatste tip, schrijf na elke les meteen op wat het huiswerk is. Door dit meteen te doen en hierin een ritme te krijgen hoef je het verder niet te onthouden of fouten te maken als je het later op de dag invult.

Hoe houdt jij je agenda bij? Deel je ervaringen in de comments.