Ga naar de inhoud
Home » Blog » Beter worden in onthouden

Beter worden in onthouden

beter worden in onthouden

Er zijn verschillende manieren om te leren. Vandaag laat ik je kennismaken een nieuwe techniek, het geheugenpaleis. Hiermee kan je beter worden in onthouden.

Beter worden in onthouden valt onder het werkgeheugen van executieve functies. Het werkgeheugen is een tijdelijke opslagplaats van taak-relevante informatie in de hersenen. Het speelt vooral een rol bij actieve denkprocessen. Het werkgeheugen wordt ook gebruikt als ander woord voor korte termijn geheugen maar het is veelomvattender. Het kan nieuwe informatie een tijdje vasthouden maar ook informatie aanroepen vanuit het lange termijn geheugen. Daarom is het ook belangrijk om te oefenen met onthouden.

Het werkgeheugen werkt als een spier, je kan het trainen en dus beter in worden.

Hoe werkt het?

beter worden in onthouden
Beter worden in onthouden

Stel je eens voor dat je jouw huis binnenkomt en op de mat van de voordeur staan jouw schoenen tot de rand toe gevuld met melk. In de keuken vind je alle glazen gepoetst met tandpasta en in de woonkamer zie je op tv een olifant dansend in een jurk van vuilniszakken. Kon jij je dit voorstellen? Dan liep jij net in een geheugenpaleis. Een geheugenpaleis om drie boodschappen te onthouden: melk, tandpasta en vuilniszakken.

In een geheugenpaleis kun je voorwerpen, woorden of personen, die jij wilt onthouden koppelen aan elementen in dat paleis. Dit is een bekende route, bijvoorbeeld een wandeling door het huis. Als je dan een denkbeeldige route loopt, zie je bij ieder object het element dat je moet onthouden.

Wil je hier meer over weten?

Er zijn mensen die binnen korte tijd duizenden cijfers kunnen onthouden, of de volgorde van kaarten in een kaartspel (of tien!) en nog veel meer. Wetenschapsschrijver Joshua Foer beschrijft de techniek — het geheugenpaleis genaamd — en belicht de meest opvallende eigenschap van die techniek: iedereen kan het leren, ook hij.

Joshua Foer: Geheugenprestaties die iedereen kan leveren