Ga naar de inhoud
Home » Blog » Checklist: je eigen werk nakijken

Checklist: je eigen werk nakijken

white and black marker pen on white printer paper

Een van de meest gemaakte fouten op school is, werk inleveren zonder het na te kijken. Opdrachten zijn hierdoor incompleet en slordig. Hoe kan je dit zien te voorkomen? Met deze checklist kijk jij je eigen werk na.

Als mentor begeleid ik veel leerlingen die het overzicht kwijt zijn of achterlopen met hun schoolwerk. Als ik dan een overzicht met ze maak en alles doorneem. Kom ik vaak hetzelfde tegen, het nakijken van het eigen werk is niet gedaan. Het werk is vergeten af te maken, vergeten in te leveren of door slordigheid niet voldoende.

Dit doen ze niet bewust, maar het gebeurt wel vaker dan een keer. Dan zit er iets nog niet goed in hun systeem, namelijk het werk nakijken en afronden. Door een checklist te maken, kan je op een simpele manier alles langs gaan en jezelf te controleren.

Omdat veel scholen hun eigen systeem hebben kan ik niet een kant-en-klare lijst met je delen. Deze opzet kan je als voorbeeld gebruiken:

  1. Pak je studiewijzer/magister/SOM of agenda erbij zodat je kan zien wat er nog gemaakt moet worden.
  2. Maak de opdrachten. Doe dit per onderdeel of vak, maak het eerst helemaal af voordat je door gaat naar het volgende onderdeel. Per onderdeel loop je deze checklist af.
  3. Vul antwoorden in je eigen taal in. Neem geen letterlijke antwoorden over van je tekstboek.
  4. Lees, het liefst hardop, al je ingevulde antwoorden. Door het hardop te lezen, hoor je of het logisch is wat je hebt ingevuld. Of loop je berekeningen na en check of je geen stappen hebt overgeslagen.
  5. Sla geen vragen meer over. Als je iets niet weet, zoek het dan op zodat je alles kan invullen.
  6. Alles ingevuld? Pak je studiewijzer (of dergelijk) er weer bij en check of je alles gemaakt hebt.
  7. Lever het werk in waar het hoort. Nu met online werken kan dit nog wel eens verschillen. Voor het ene vak moet je het mailen, voor het andere moet je het inleveren in MS teams of magister.
  8. Dubbelcheck of je nog op een knop inleveren moet drukken.
  9. Ingeleverd. Check. Door naar het volgende onderdeel of vak.
  10. Als het inhaalwerk is geweest, laat je docent dan ook weten welke opdrachten je gemaakt hebt. Dit kan door een mailtje te sturen met een opsomming van je gemaakte inhaalwerk.

Ga eens voor jezelf, je eigen checklist maken. Van de eerste tot de laatste stap. Heb je alles compleet? Schrijf hem uit of print het uit en leg het standaard op je bureau. Of plak het in je agenda zodat je jezelf altijd kan controleren.