Ga naar de inhoud
Home » Blog » Concentratie oefeningen op school of werkplek

Concentratie oefeningen op school of werkplek

concentreren oefeningen voor op school
Je niet kunnen concentreren is erg lastig en soms zelfs vervelend (voor jou maar ook voor je klasgenoten). Met onderstaande oefeningen probeer je concentratie weer terug te krijgen zonder dat je andere daarmee lastig valt. Welke werkt voor jou?

Oefening 1:
Tel van 100 naar 1

Oefening 2:
Tel van 100 naar 1 in stappen van 4. Dus 100, 96, 92, 88 etc.

Oefening 3:
Adem 10 keer heel diep in en uit en focus daarbij op je buik. Je kan zelfs je handen op je buik leggen en meebewegen met de ademhalingen.

concentratie ademhaling
Focus op ademhalingOefening 4:
Sla een boek open een willekeurige pagina en tel de woorden van een paragraaf. Tel nog een keer om er zeker van te zijn dat je ze goed geteld hebt. Je begint met 1 paragraaf en zodra dit makkelijker gaat, tel dan de woorden op een hele pagina. Tel in je hoofd en alleen met je ogen, zonder met je vinger de woorden aan te wijzen.

Oefening 5:
Neem een stuk fruit, bijvoorbeeld een peer, en bekijk het van alle kanten. Richt er al je aandacht op en bestudeer hem goed. Probeer niet afgeleid te worden door gedachten die in je opkomen. Denk niet aan waar de peer vandaan komt, hoe duur ie is, wat de voedingswaarde is etc. Gewoon kijken, voelen, ruiken en aanraken.
– Ditzelfde kan je ook doen zonder het stuk fruit of voorwerp te zien

Je concentratie verbeteren is echt een kwestie van veel oefenen. Wees niet te streng voor jezelf als het een keer minder gaat, herpak je en probeer het nog een keer. Je zult zien oefening baart kunst.

Sidenote:
Kan je je niet concentreren omdat er allerlei gedachtes voorbijkomen? Schrijf ze op en parkeer je gedachtes voor een later moment. Zodat je je daarna weer kan concentreren op je werk.

Welke oefening werkt voor jou? Of heb jij er een die je wil delen, laat het dan hieronder weten.