Ga naar de inhoud
Home » Blog » Focus houden tijdens de online lessen

Focus houden tijdens de online lessen

photo of child sitting by the table while looking at the imac
We zitten nog steeds in een lock down en dus blijven we online lessen volgen. Aan de ene kant lekker rustig want je kan thuis blijven in je eigen omgeving. Aan de andere kant er moeilijk omdat er veel afleiding (telefoon, playstation of netflix) om je heen is. Hoe houd je je focus tijdens de online lessen?

Je focus houden tijdens de online lessen is erg lastig omdat er veel externe afleiders om je heen zijn. Als je hier last van hebt, probeer dit dan meteen op te lossen. Bijvoorbeeld: Heb je een tv op je kamer, leg de afstandsbediening weg. Ben je je papieren, schrift of andere spullen kwijt, zorg voor een opgeruimde kamer en werkplek. Dit heeft meteen effect op je concentratie. Komen er pop-ups binnen op je computer, zet de les op een volledig scherm zodat je daar niet afgeleid door raakt. Of nog beter, zet al die meldingen uit.

Zit je tijdens de les veel op je telefoon? Lees hier hoe je dat kan voorkomen.

Om goed aan de les te beginnen is verstandig om je normale dagritme aan te houden. Dus sta je op een normale lesdag om 7.30 uur op, doe dat nu ook. Verzorg jezelf, poets je tanden, maak je ontbijt klaar en zet je spullen klaar. Dit is al een eerste stap.

Laat je kamer even luchten door het raam en de deur open te zetten. Frisse lucht helpt jou om je zometeen beter te kunnen concentreren. Ruim je werkplek op en zet je materiaal klaar die je die ochtend/middag/dag gaat gebruiken. Als je klaar bent met een vak of lesdeel, lever je werk meteen in en ruim het materiaal meteen weer op.

Oke, maar wat kan je nu doen tijdens de lessen?

Met deze tips maak je het beste van de online lessen:

  1. Schrijf met de les mee. Heeft een docent veel te vertellen, maak dan aantekeningen. Je kan bijvoorbeeld dit format gebruiken.
  2. Maak van de hele les of onderdeel van de les een mindmap. Een mindmap is een handige manier om een samenvatting te maken.
  3. Stel vragen door actief deel te nemen van aan de les. Door actiever mee te doen met de les, is je focus en concentratie al een stuk beter.
  4. Stel een doel voor jezelf, voor een les of voor de hele dag. Wat wil jij die dag leren/bereiken?
  5. Maak de opdrachten meteen tijdens de les, als hier natuurlijk ruimte voor is. Dit scheelt meteen tijd na school.
  6. Vraag een docent eens naar de planning. Wat staat er de komende tijd allemaal op het programma. Kan je hier al in verdiepen? Misschien al wat voor werken om later een drukke periode te vermijden.
  7. Ga tijdens je pauze even uit je kamer/werk ruimte. Maak een gezonde lunch of ga even naar buiten om te wandelen.

Wat is voor jou een goede manier om je focus te houden? Laat het weten in de comments. Veel succes nog de komende tijd met de online lessen.