Ga naar de inhoud
Home » Blog » Geef je grenzen aan

Geef je grenzen aan

grenzen aangeven

Iedereen herkent het wel. Een grapje dat te lang doorgaat en vervelend is geworden. Iets toegezegd hebben, dat je eigenlijk niet wil doen. Ergens in mee gaan terwijl je het helemaal niet leuk vindt. Geef jij je eigen grenzen aan? Lees verder als je je eigen grenzen wil aangeven en leer hoe je nee kan zeggen.

Je eigen grenzen aangeven leert je twee dingen. Als eerst leer je je zelf beter kennen. Wat is mijn grens, wat zijn mijn normen en waarden, wat vind ik leuk/belangrijk of vind ik er toe doen.

Ten tweede je eigen grenzen waarborgen. Zeg eens nee tegen zaken die je niet belangrijk vindt, tegen vrienden of klasgenoten waar je het niet mee eens bent of tegen je baas over de vervelendste werkuren.

Je grenzen aangeven in theorie is simpel als je het dicht bij jezelf houdt. Alleen valt het soms zwaar of vind je het moeilijk omdat je bang bent voor de reactie of gevoelens van een ander. Hieronder staan vier inzichten die je daarbij kunnen helpen.

 • Houd het dicht bij jezelf, praten vanuit de ik-vorm.
Geef je grenzen aan
Geef je grenzen aan: praten vanuit de ik-vorm

Bijvoorbeeld: je bent met iemand in gesprek. Diegene zegt iets tegen je waar je het niet mee eens bent. Veel mensen reageren in zo’n situatie met ‘dat is niet zo’. Dan is de toon gezet en kan diegene zich aangevallen voelen waardoor het een discussie kan worden. Je kan in deze situatie ook reageren met ‘ik zie dit anders’. De toon hierin is anders en kan je verder praten zonder dat het een verhitte discussie hoeft te worden. Want je mag natuurlijk verschillen van mening.

Houd het gesprek simpel door het dicht bij jezelf te houden.

 • Ik vind dat …, mijn standpunt is dat ….(mening geven)
 • Ik geloof dat …., mijn overtuiging is dat … (waarheid verkondigen)
 • Ik wil graag dat …., mijn wens is dat …(doel verwoorden)
 • Ik blokkeer door …., wat me tegenhoudt is (eigen hindernis noemen)
 • Wat ik nodig heb is …, mijn vraag is ……. (behoefte kenbaar maken)
 • Ik vind belangrijk dat, voor mij draait het om …. (criterium laten horen)
 • Ik weet (het) niet… (onvermogen openbaren)
 • Je eigen grenzen aangeven is niet egoïstisch

Door je grenzen aan te geven leer je anderen hoe ze met jou moeten omgaan. Als je anderen niet laat weten dat ze over je grenzen gaan, dan zullen ze zich ook niet aanpassen. Als je duidelijk laat blijken wat je wel en niet leuk vindt, dan kunnen anderen erop aansturen zodat je het vaker naar je zin hebt. Want de mensen of je heen (je vrienden) willen jou natuurlijk gelukkig zien.

 • Het verbetert je relaties

Dit klinkt heel logisch maar zo werkt het natuurlijk ook. Mensen hebben meer respect voor je als je je eigen grenzen aangeeft. En daardoor behandelen mensen je ook beter. Hierdoor ontstaan minder frustraties.

Hoe duidelijker je over jezelf bent naar anderen, hoe beter andere mensen doorhebben waar jij voor staat, wat jij wilt en wat je echt leuk vindt. Dit kan de ander misschien niet altijd aan jou geven, dus word hier proactief in door je grenzen aan te geven.

 • Je eigen grenzen aangeven maakt je gelukkiger

Omdat je jezelf beter leert kennen, leer je ook wat je zelf belangrijk vindt. Je gaat dus bewust kiezen voor bepaalde zaken, vrienden, werk etc. De mensen of omgeving die je alleen maar energie kost, zul je langzaamaan verliezen omdat je andere keuzes maakt.

Kijk dus eens goed om je heen. Van wat en wie krijg je energie en welke kosten alleen maar energie.