Ga naar de inhoud
Home » Blog » Haalbare doelen stellen stap-voor-stap

Haalbare doelen stellen stap-voor-stap

city road traffic beach

Doelen stellen, het is een term die vaak gebruikt wordt maar de kracht daarvan wordt behoorlijk onderschat. Een doel stellen is niet het allerlastigst, een haalbaar doel wel. Wat wil je bereiken? En hoe zorg je ervoor dat je je ambities kan waarmaken? Het is handig om vooruit te kijken en haalbare doelen te stellen. Hieronder geef ik je een aantal tips om je te helpen met doelen stellen.

Het werkt goed om positieve doelen te stellen. Welk gedrag zou je willen veranderen om je doel te bereiken? Wat zou jij willen wat komende periode beter gaat? Vind je het lastig om zelf iets te bedenken?

Hier staat een lijst met voorbeelden:

 • Op tijd in het klaslokaal zijn
 • Op tijd uit bed komen
 • Mijn huiswerk in mijn agenda schrijven
 • Mijn schooltas goed inpakken (juiste boeken meenemen)
 • Actief deelnemen aan de les
 • Luisteren naar wat de docent tegen mij zegt
 • Mijn huiswerk maken zonder dat mijn ouders er iets over hoeven te zeggen
 • Op tijd aan mijn huiswerk beginnen
 • Rustiger zijn in de klas
 • Een voldoende halen voor …
 • Minder afgeleid worden in het klaslokaal

Oké, het doel is gesteld. Is het doel ook haalbaar? Heb je er zelf vertrouwen in dat je dit doel kan halen? Heb je op bovenstaande vragen nee geantwoord, dan moet je je doel bijstellen. Kijk nog eens goed wat je zelf, in je eigen gedrag, kan aanpassen.


Met dit sjabloon heb je in een overzicht je hoofddoel en kan je tussendoelen formuleren.


Om je hoofddoel te halen, is het handig om dit in minimaal drie tussen stappen te zetten. Bedenk concrete tussendoelen om je hoofddoel te behalen. Ga ook na welke moeilijkheden je op je pad tegen gaat komen en hoe je die mogelijk kan oplossen. Hoe blijf je gemotiveerd? Kan iemand in je omgeving, je ouders of een vriend(in), je kan helpen om je doel te behalen.

Schrijf je doel(en) op en hang dit zichtbaar in je kamer op. Zo blijf je gemotiveerd en kan je je tussendoelen afstrepen als je die behaald hebt. Beloon jezelf elke keer als je een (tussen)doel hebt gehaald! Je mag trots zijn op jezelf.


Mocht je er nog niet helemaal uitkomen. Hier staat een voorbeeld uitgeschreven.

Hoofddoel: Op tijd (8.30 uur) op school komen.

Tussendoelen:

 1. Ik pak mijn tas in de avond in.
 2. Om 21 uur ga ik naar bed zodat ik in de ochtend makkelijk mijn bed uit kan komen.
 3. In de ochtend sta ik om 7 uur op en stap ik meteen onder de douche.
 4. Ik vertrek om 8 uur van huis en fiets in 20 minuten naar school toe. Nu heb ik 10 minuten marge mocht ik onderweg vertraging oplopen of om op school eerst even bij te kletsen.

Is het jou al gelukt om een doel te behalen? Laat het mij hieronder weten.