Ga naar de inhoud
Home » Blog » Hobbels op de weg naar je doel

Hobbels op de weg naar je doel

hobbels op de weg

Iedereen maakt hobbels op de weg mee. Vaak denken we dat anderen alles in orde heeft of dat het hen gemakkelijk afgaat. Dat anderen zonder twijfel of hobbels op hun doel afgaan, niets is minder waar. Het vergt tijd en energie en vooral het lukt niet altijd in een keer. Je komt hobbels op de weg tegen.

Ik was het boek van Dai Carter aan het lezen, nu of nooit. Dai ken je misschien wel van het tv-programma Kamp van Koningsbrugge. Hij schrijft over obstakels die je tegenkomt om je doel te bereiken. Dit heeft hij zo duidelijk opgeschreven in zijn ervaringen met special forces, dat hij mij inspireerde om dit stuk te schrijven. Het leven zit vol met hobbels, tegenslagen en obstakels. Hoe je hiermee om gaat, de keuze die je maakt, bepaald je route.

‘Een obstakel is iets wat in de weg zit. Obstakels kunnen gepland en ongepland op je pad komen. Als je een fixed mindset hebt, dan laat je een obstakel je pad of route beïnvloeden. Je raakt erdoor gedemotiveerd en geeft gemakkelijk op. Niets daarvan. Je kunt door een obstakel heen, linksom of rechtsom, eronderdoor of eroverheen.’ Welke route je ook neemt, het zal niet makkelijk zijn, maar je gaat je doel halen.

Plan vs realiteit

‘Het leven zit vol met obstakels. Daarom is het goed om je geplande route uit te schrijven en visueel te maken. Zo kun je mogelijk obstakels zien aankomen en er een plan voor maken.’ Dit noem je wat-als scenario’s. Je brengt ongeplande scenario’s in kaart.

Als we dit terug brengen naar schoolsituaties, dan kan je met een aantal zaken rekening houden (afhankelijk van je eigen situatie). Als je moeite hebt met je concentreren in de klas, dan heb je rekening te houden met niet alleen je eigen gedrag en werkhouding, maar ook dat van je klasgenoten. Met een wat-als scenario kan je ongeplande activiteiten uitschrijven. Hierbij hoef je niet alles gedetailleerd uit te werken, maar de meestvoorkomende kan je wel bedenken.

Onthoud wat je doel is en houd rekening met tegenslagen. Maar vier ook de kleine successen.