Ga naar de inhoud
Home » Blog » Hoe bouw je een vriendschap op?

Hoe bouw je een vriendschap op?

Hoe bouw je een vriendschap op?

Bij de ene gaat het vanzelf en hoef je er niet aan te werken. De ander kan wel een steuntje gebruiken. Of wil je nieuwe vrienden maken maar weet je niet hoe? Met deze tips bouw je een vriendschap op. 

Een derde van de jongeren voelt zich wel eens eenzaam en alleen. Mocht je deze gevoelens ook eens hebben, je bent niet alleen. Zeker door alle sociale media kunnen ook bestaande vriendschappen soms leeg aanvoelen. Hoe doorbreek je dit patroon? Hoe bouw je een (nieuwe) vriendschap op. 

Wacht niet op de klik, maar focus op de dezelfde eigenschappen of interesses. Vriendschappen ontstaan wanneer je jezelf in de ander herkent. Jullie hebben iets gemeen, dit kan van alles zijn. Dezelfde school/opleiding, je komt elkaar tegen op het werk, je deelt een hobby, sporten samen of lachen om dezelfde grappen. 

Hoe bouw je een vriendschap op
Focus op dezelfde eigenschappen of interesses.

Stel jezelf open. Een vriendschap is gebaseerd op vertrouwen. Daar hoort bij dat je volledig jezelf kan zijn bij de ander en dat je elkaar begrijpt. In een hechte vriendschap moet je allebei het gevoel hebben dat je gezien en begrepen wordt door de ander. Met je beste vrienden deel je dingen die je niet met andere mensen deelt. 

Luisteren is een vaardigheid. Vriendschap begint bij aandacht. Zien en horen waar de ander het over heeft en met je volle aandacht aanwezig zijn. Luister actief, stel vragen en verplaats je in de ander. Laat je echter niet meeslepen in veel negativiteit. Goede vrienden maken je leven leuker, dus wil je de ander helpen met problemen. Relativeer, bedenk samen oplossingen en behoud die positieve sfeer. 

Onderneem samen iets. Een vriendschap groeit door samen iets te ondernemen. Bedenk een leuke activiteit en stel dat voor. 

Richt je niet op een persoon. Mocht je nieuwe bestie even geen zin of tijd hebben, is dat oké. Neem het niet persoonlijk op, maar denk gewoon ‘volgende keer beter’. Kijk of er iemand anders zin heeft om met je mee te gaan. 

Ook in hechte vriendengroepen kan ruzie ontstaan. Dat is helemaal niet erg en volkomen normaal. Blijf er samen over praten en werk er samen aan. Lees hier: hoe maak je ruzie?