Ga naar de inhoud
Home » Blog » Hoe kan ik me beter concentreren in de klas?

Hoe kan ik me beter concentreren in de klas?

Je zit in een volle of drukke klas. Een groepje is aan het overleggen, de docent geef wat extra uitleg, een paar anderen zijn aan het klieren en jij kijkt een beetje om je heen. Er zijn veel prikkels om je heen en je kan je daardoor even niet concentreren. Wat kan je er tegen doen? Lees verder hoe je je beter kan concentreren in de klas.

Er gebeurt veel in een klas tegenwoordig. Het voorbeeld hierboven zal bijna dagelijks terugkomen. De les start centraal of je krijgt eerst uitleg, daarna ga je alleen of met een groepje aan het werk. Er zijn veel prikkels, afleidingen en geluiden in de klas. Het is daarom niet gek dat je af en toe je concentratie kwijt bent.

Je concentratie kan je net als een spier trainen. Maar het duurt niet oneindig, je hebt ook tijd nodig om je hoofd en lichaam op te laden, de stof te verwerken en je hebt afwisseling nodig.

Als richtlijn geldt:

  • 6 jaar: 10 minuten
  • 10 jaar: 20 minuten
  • 13 jaar en ouder: 30 minuten

Dus als je docent een uitleg van 40 minuten houdt, maak dan als klas met hem/haar de afspraak dat het maximaal 20 minuten duurt om vervolgens aan de slag te gaan. Door meer af te wisselen blijf je beter bij de les.

Dit was eigenlijk al de eerste tip, maar lees hieronder nog meer tips om je beter te concentreren in de klas:

  • Verander je zitplek in een sta plek

Door jezelf te activeren en te gaan staan wordt je (bijna) automatisch productiever. Zet een whiteboard in een hoek zodat je daar aantekeningen kan maken. Of zet een kratje op je tafel zodat je een stabureau creëert. Deze kleine verandering kan je helpen om beter te werken.

  • Maak klassenafspraken

Dit kan enorm helpen als je goede afspraken met je klas en docenten maakt. Zoals het voorbeeld hierboven. Zet een timer op het digibord aan hoelang een uitleg of opdracht mag duren. Kan je op de gang werken als het daar rustiger is, probeer het uit. Mag je even een frisse neus buiten halen als je een blokuur hebt. Spreek wensen en verwachtingen aan elkaar uit.

  • Zet de ramen in het lokaal open

Dit hoeft natuurlijk niet de hele les. Maar frisse lucht kan veel voor je gemoedstoestand doen. Ik merk het zelf altijd zodra ik de gymzaal uitstap en weer in de buitenlucht kom dat ik meteen meer energie krijg. Of als ik aan het inkakken ben tijdens een autorit, dan zit ik ook altijd even de ramen open.

  • Doe met de klas energizers
beter concentreren in de klas
Beter concentreren in de klas: Doe een koptelefoon op

Zit je al een lange tijd of blijft het druk in de klas. Stel dan een energizer voor. Dit hoeft maar 5 minuten te duren en daarna kan je weer aan de slag.

Bijvoorbeeld: een commando spelletje, chinees boksen of een tiktok/just dance dansje nadoen.

  • Zet een koptelefoon op

Als je geen tijd of ruimte is om te bewegen, kan je zelf een kleine aanpassing doen door een koptelefoon op te zetten. Je hebt hier speciale oordoppen voor, maar je kan ook je eigen oortjes indoen zonder muziek. En als muziek op mag, zet dan zachte en rustige muziek op. Zodat het niet een extra afleiding voor je is.

  • Doe zelf een concentratie oefening

In vorige posts heb ik al meerdere concentratie oefeningen beschreven. Je kan bijvoorbeeld deze oefening doen (klik op de link). Of deze thuis oefenen.