Ga naar de inhoud
Home » Blog » Hoe kan jij je mindset veranderen?

Hoe kan jij je mindset veranderen?

.

Hoe komt het dat de ene persoon zich sneller ontwikkelt dan de ander? Sommige mensen ontwikkelen zich maar traag (of lijkt stil te staan), terwijl anderen voortduren stappen blijven zetten. Los van de biologische ontwikkeling, heeft het ook te maken met hoe iemand denkt. Wat doet je mindset met je? Kan je je mindset veranderen?

Iedereen wordt met een groei mindset geboren. Als kind zie je in elke situatie kansen en mogelijkheden. Je gaat graag het avontuur aan en bent bereid uit je comfortzone te stappen om je doelen te bereiken.

Heb je iets nog nooit gedaan? Dan denk je dat het je vast lukt!

Een vaste mindset ontstaat op latere leeftijd, bijvoorbeeld door negatieve ervaringen of kritiek. Je gaat geloven dat persoonlijke groei afhankelijk is van talent, ziet al snel beren op de weg en blijft het liefst binnen de lijntjes kleuren.

Heb je iets nog nooit gedaan? Dan doe je het liever niet, want het kan slecht uitpakken!

Zoals hierboven beschreven, zijn er twee soorten mindsets (denkstijlen): de vaste mindset (fixed) en groei mindset (growth).

Mensen die meer een vaste mindset hebben geloven dat onze kwaliteiten en talenten vast staan. Alles wat je kunt is een kwestie van hebben of niet. Het is een vast gegeven. Sommige mensen zijn vanuit nature goed in dingen, terwijl anderen dat niet zijn. En hiermee geloven ze dat je dus geen controle hebt over datgene wat je bij jezelf kunt ontwikkelen.

vaste mindset

Vaste mindset

‘Ik kan het niet’, ‘ ik geef het op’, ‘ik heb het fout gedaan’, ‘ik ben niet zo slim als zij’, ‘dit is te moeilik’.

Mensen met een groeimindset. Zijn er van overtuigd dat je je kwaliteiten en talenten kunt ontwikkelen en wel degelijk grip hebt op je eigen ontwikkeling. Mensen die ergens goed in zijn, zijn goed omdat ze dat vermogen hebben opgebouwd en mensen die dat niet zijn, zijn niet goed omdat ze het werk er niet voor hebben gedaan. Kortom, mensen met een groeimindset geloven dat je controle hebt over je ontwikkeling.

groei mindset

Groei mindset

‘Ik ben op de goede weg’, ‘ik kan het nog niet’, ‘hoe kan ik het volgende keer beter doen’, ‘wat kan ik nog leren’.

Met een groei mindset ben je in staat om aan jezelf te werken en daarmee je doelen te bereiken. Het is dus belangrijk om je vaste mindset te laten varen.

Dat is een proces van vallen en opstaan en je doet het niet van de ene op de andere dag.

Met deze tips kan je groei mindset stimuleren:

  • Focus op het proces en niet op het resultaat. Benadruk je doorzettingsvermogen, inzet en aanpak.
  • Vier je succeservaringen. Beloon jezelf, het is weer een stap dichterbij je doel.
  • Geloof in je groeimogelijkheden. The sky is the limit.
  • Leer hoe je hersenen in ontwikkeling zijn. Leer over de werking van je hersenen en op welke manieren je er invloed op hebt.
  • Fouten maken mag, hier leer je van en maakt je alleen maar beter.

Tags: