Ga naar de inhoud
Home » Blog » Hoe maak je goede flashcards?

Hoe maak je goede flashcards?

close up of hand holding pencil over white background

Flashcards zijn goed te gebruiken voor het leren van woordjes. Bijvoorbeeld bij het leren van een andere taal. Je kunt eenvoudig het woord aan de ene kant zetten, en de vertaling aan de andere kant. Of het werkwoord aan de ene kant, en de vervoegingen aan de andere kant. Je kunt de flash kaarten natuurlijk ook gebruiken bij het leren van begrippen, gebeurtenissen of formules. 

Flashcards maken is een effectieve manier van leren, mits je ze goed gebruikt. Er zijn veel apps of digitale manieren om flashcards te gebruiken maar het is juist belangrijk om ze zelf te maken en dus zelf te schrijven. Het heeft ook niet heel veel zin om dit van een vriend(in) of klasgenoot over te nemen. Je leert al tijdens het schrijven.

Tijdens het schrijven moet je nadenken over het formuleren van je antwoord. Neem het dus niet letterlijk over van het boek, want dan blijft het niet goed hangen. .

Wanneer is een flashcard goed te gebruiken?
  1. Schrijf je eigen kaartjes.
  2. Voeg tekeningen of afbeeldingen toe en die samenhangen met de tekst. Of de tekst juist verduidelijken.
  3. Maak ezelsbruggetjes indien dit aansluit. Het is geen pré om een ezelsbrug te maken, maar heb je met een woord of begrip een bepaalde associatie dan kan je een goed ezelsbruggetje maken.
  4. Gebruik voor elk kaartje maar één vraag. Gebruik je meerdere vragen, feiten of begrippen op een kaart dan kan je antwoorden door elkaar gaan halen of de vraag niet concreet beantwoorden.
  5. Deel complexe concepten op in meerdere simpelere vragen. Houd het simpel.

Je hebt nu goede flashcards gemaakt. Dan volgen nu de tips die je kan gebruiken om effectief te leren.

Hoe gebruik je flashcards tijdens het leren?
  1. Leer hardop. Lees je vragen hardop voor en geef jezelf (hardop) antwoord voordat je achterop het kaartje kijkt.
  2. Gebruik beide zijden van je flashcard tijdens het leren. Zo leer je het twee kanten op.
  3. Dit is niet dé enige manier van leren. Het gebruiken van flashcards is een methode die je kan gebruiken. Blijf ook andere methodes gebruiken zodat je gemotiveerd en leergierig blijft.

Lees hier meer over verschillende manieren van leren.

Ik ben benieuwd of het werken met flashcards voor jou werkt. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag via hieronder. Veel succes!