Ga naar de inhoud
Home » Blog » Hoe maak je ruzie?

Hoe maak je ruzie?

hoe maak je ruzie?

Vriendschap en relaties opbouwen, het lijkt iets vanzelfsprekends maar kan ontzettend lastig zijn. Misschien nog moeilijker is het om met vrienden ruzie te maken. Hoe maak je goed ruzie? 

Goed ruzie maken, bestaat dat? Ja dat kan. Zorg er hierbij voor dat het niet escaleert, uit de hand loop. 

Geef daarom op tijd je grens aan. Laat het geen tikkende tijdbom worden waardoor het groter wordt dan dat het is, of waar andere zich mee gaan bemoeien. 

Kies de juiste woorden. Een discussie voeren met de argumenten ‘iedereen vindt …’ of ‘alleen jij doet …’ is speculeren en het onnodig groot maken. Voer je gesprekken vanuit de ik-vorm. ‘Ik zou iets met je willen bespreken, want ..’ of ‘Ik vond dit niet fijn …’.

Geloof niet waar anderen over roddelen. Mocht er een roddel rondgaan, ga naar de bron en vraag het een op een. Alleen zo kan je het goed oplossen en bespreekbaar maken. Vind je dit lastig, oefen dit vooraf met een vriend(in) of met je mentor/begeleider. 

Niet de emotie wel het gevoel. Het is goed om je emoties te voelen, maar niet om er naar te handelen – lees fysiek. Bespreek wat het met je doet en welk gevoel het je geeft. Als je heel emotioneel reageert kan het zijn dat je er a) je hebt er te lang mee gelopen; of b) je kunt nog niet zo goed met deze emoties overweg – je wordt meteen kwaad, schreeuwt of slaat om je heen. 

Daardoor daalt de kans om tot een oplossing te komen. Leer te herkennen wanneer je op het punt staat om door te slaan (verhoogde hartslag, rood worden) en trek je terug tot je in staat bent op een volwassen manier te praten.

Scheld niet. Behandel de ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Dus niet schelden, rollen met je ogen of bespotten wat de ander zegt. Houd het respectvol. 

Erken je (mogelijke) ongelijk. Om goed ruzie te maken is het heel lastig als je je vasthoudt aan je standpunten. Houd het gesprek open, luister naar de ander en wees bereid om ook je eigen rol in het conflict te erkennen. 

Tot slot, sommige mensen liggen je wel en de andere niet. Met de ene heb je meteen een goede klik en een ander irriteert je. Je hoeft niet met iedereen vrienden te zijn. Je kan met een respectvolle manier met elkaar om gaan zonder dat er de hele tijd ruzie gemaakt wordt.