Ga naar de inhoud
Home » Blog » Hoe om te gaan met heimwee?

Hoe om te gaan met heimwee?

hoe om te gaan met heimwee
In de eerste weken school zullen er weer introductiedagen, kamp of een studiereis op het programma staan. Maar hoe ga je om met een kind dat heimwee heeft?

Allereerst wat is heimwee? Heimwee is een sterk gevoel of verlangen dat bovenkomt als je iemand of iets mist. Het komt vooral voor als je op een onbekende plek bent of naar een nieuwe omgeving gaat. De een heeft dit heftiger dan de ander.

Het kan zich uiten op verschillende manieren:

 • hoofdpijn
 • angstig
 • huilen
 • misselijkheid
 • slecht slapen
 • verminderde eetlust
 • bedroefd

Je bent steeds aan het malen en ook lichamelijk ga je je dan minder goed voelen omdat dit veel stress met zich meebrengt. Doordat je steeds verlangt naar het vertrouwde, ga je die omgeving in je hoofd ook veel aantrekkelijker maken en dit maakt je verdrietig.

Hoe kan je hier mee op gaan?

 1. Oefenen met logeren bij een vriend(in) of familieleden. Hoe meer het kind gewend geraakt aan het uit logeren, hoe minder heimwee het zal hebben.
 2. Neem iets vertrouwds mee. Neem bijvoorbeeld een voorwerp mee dat voor afleiding kan zorgen als je het moeilijk hebt zoals je lievelingsmuziek of een goed boek. Of neem je hoofdkussen mee zodat slapen ook meteen vertrouwd aanvoelt.
 3. Blijf bezig en zoek afleiding.
 4. Praat erover. Schakel de docent/mentor in en laat je kind soms even kletsen over hoe hij/zij zich voelt.
 5. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Als je beweegt komen er endorfines vrij. Dit zijn natuurlijke stoffen in je lichaam die je een goed gevoel geven.
 6. Bel en app als ouder niet de hele tijd naar je kind. Klinkt logisch maar veel ouders zoeken steeds contact met hun kind waardoor het heimwee krijgt. Laat het kind ontdekken en ervaren, als het niet gaat of ze willen contact zoeken dan zoeken zij jou wel op.

Ik ben benieuwd hoe het gegaan is. Deel je ervaringen in de comments. Veel succes.

Tags: