Misschien heb jij er wel eens van gehoord: visualisatie. Simpel gezegd is dit het vertalen van een gedachte naar een beeld, een uitdrukkingsvorm. Visualiseren is een krachtige techniek die je kan helpen obstakels te overwinnen en doelen te bereiken.
Visualiseren is een geweldige tool om je dromen, veranderingen of je doelen waar te maken. Topsporters gebruiken dit al veelvuldig. Zij visualiseren constant de opeenvolging van alle bewegingen die zij moeten maken om hun topprestatie te behalen. En ze blijven dit herhalen tot de dag van de wedstrijd.
Wist je dat Michael Jordan het laatste schot van zijn basketbalwedstrijden altijd eerst mentaal succesvol voorstelde, voordat hij het in het echt deed? Hij zette de kracht van visualisatie effectief in om zijn vaardigheden te verbeteren en om zijn persoonlijke records te verbreken. Niet alleen Michael Jordan, maar ook andere bekende succesvolle mensen zoals Jim Carrey, Oprah Winfrey en Arnold Schwarzenegger gebruiken visualisatie om obstakels te overwinnen en hun doelen te bereiken.
You must expect great things of yourself before you can do them.
Michael jordan
Wat is visualiseren?
Tijdens visualiseren train je je voorstellingsvermogen. In je hoofd creëer je beelden van je droom of doel. Je maakt dus een concrete voorstelling van waar je naartoe wilt. Het is eigenlijk hetzelfde als fantaseren, maar dan heel doelgericht. Heel bewust.
Doordat je het plaatje helemaal doorleefd en voelt, creëer je daarbij de juiste energie. Je hersenen weten niet het verschil tussen iets wat je nog moet gaan halen of dat wat je al behaald hebt. Daardoor wordt de energie aangemaakt alsof het die prestatie al hebt gerealiseerd. En daarmee zend je de energie uit die jou helpt om je doel te verwezenlijken.

Hoe werkt visualiseren?
Visualiseren is een soort mentale truc. Je kunt de uitkomst van een doel visualiseren of de weg ernaartoe.
Wil je bijvoorbeeld heel graag overgaan of je diploma hebben? Dan beeld je je in dat je er al bent. Hoe voel je je? Wie zijn er bij je? Wat hoor je? Waar woon je? Gebruik al je zintuigen.
Het werkt het beste als je al doet alsof het er al is. Je bent het al, het is er al. Het overgaan of je diploma is dus geen doel, je hébt hem al. Als je in je klas zit voelt het dus alsof je al hebt gehaald.
Je focust je op deze manier op wat er wel al is in plaats van op wat er nog niet is (ook al is het er nog niet ‘echt’). Door visualisatie laat je jezelf geloven dat je al bent waar je wilt zijn. Dit verhoogt je motivatie, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.
En mocht je nu denken; ‘maar ik kan helemaal niet goed visualiseren’, weet dan dat het iets is wat we allemaal van nature kunnen. Denk maar eens aan toen je kind was; je had een zeer groot verbeeldingsvermogen. Veel mensen zijn deze techniek als volwassenen ‘verleerd’, omdat ze het niet meer vaak toepassen. Dat betekent dat je er beter in kunt worden door ermee te oefenen. Net zoals je spieren kunt trainen om sterker te worden, kun je ook je brein trainen.