Ga naar de inhoud
Home » Blog » Kan je leren met muziek op?

Kan je leren met muziek op?

kan ik leren met muziek op?

Deze discussie zal je wel bekend voorkomen, is het niet met je docent, dan wel met je ouders. Ik krijg regelmatig de vraag of er muziek op mag tijdens het maken van werk, om beter te concentreren of om te leren. Ik zoek het voor je uit of je kan leren met muziek op.

Muziek is altijd een goed idee. Maar werkt het ook vervorderend? Kan je door muziek jezelf beter concentreren, werk je sneller en kan je leren met muziek op? Ik ga het voor je uitzoeken.

Muziek heeft een positief effect op je. Mits je het leuke muziek vindt. Het maakt je namelijk blij. Je goede humeur zorgt voor verbeterde cognitieve prestaties. Dit betekent onder andere dat je beter kunt nadenken, analyseren, concluderen en focussen. Dit duurt ongeveer maar tien minuten. Dat is niet lang, maar het heeft dus wel degelijk zin om jezelf voor een Pomodoro sessie of in de pauzes, even wakker te schudden door naar je favoriete muziek te luisteren.

Een muziekje opzetten is zo geregeld. In die zin zijn de positieve effecten van muziek voor iedereen binnen handbereik. Wat echter nóg een stukje beter voor je is, is zelf muziek maken. Muziek maken heeft namelijk een positief effect op je IQ. Hoe kan dat? De hersenhelften gaan er door beter met elkaar communiceren. En dat is ongelooflijk belangrijk.

Dus muziek aan tijdens het leren?

 In principe werkt totale stilte het beste tijdens het leren. Dit is omdat er dan geen geluiden zijn die je kunnen afleiden. Alleen nu komt het kromme. Totale stilte is bijna niet haalbaar. Of je nou in de bibliotheek zit, in het klaslokaal werkt of thuis aan het leren bent. Het is nooit absoluut stil. Er zijn altijd omgevingsgeluiden.

Rustige, instrumentale muziek kan helpen om een omgeving te creëren waarin je toch effectief kunt leren. De muziek werkt dan als een soort bliksemafleider voor al die omgevingsgeluiden: het maskeert deze met de regelmatige klanken.

Dus het kan effectief ingezet worden en het is leuk!

Er zitten alleen een paar voorwaardes aan om muziek goed in te zetten om tot leren te komen:

  • Bepaal van welke muziek jij vrolijk wordt
  • Maak een lange playlist, zodat je niet steeds tijdens het leren op zoek moet naar nieuwe muziek;
  • Kies instrumentale muziek, dus muziek zonder tekst (tekst leidt af, ook in een andere taal)
  • Zorg dat een ander geen last heeft van jouw muziek (houd het op de achtergrond)
  • Word je niet vrolijk van muziek? Dan geen muziek!
  • Leer een muziekinstrument bespelen!

Bekijk ook deze korte college van Erik Scherder over muziek luisteren.

Neuropsycholoog Erik Scherder: Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?
Tags: