Ga naar de inhoud
Home » Blog » Kan je multitasken?

Kan je multitasken?

crop woman using smartphone and laptop during work in office

We denken het allemaal te kunnen. Multitasken. Maar werkt dat eigenlijk wel? Even een mailtje sturen terwijl je bezig bent met die ene opdracht? Appen terwijl je met iemand praat? Meezingen tijdens het leren? Doe. Het. Niet. Want: we zijn slechte multitaskers.

Wat is multitasken eigenlijk? Multitasken is het uitvoeren van meerdere handelingen of processen op hetzelfde moment.

Uit onderzoek is gebleken dat multitasken zelfs nog slechter is dan wiet roken. Echt waar! Proefpersonen moesten een IQ test invullen terwijl hun smartphone op tafel lag. Hij ging regelmatig af maar ze mochten ‘m niet oppakken. Deze mensen scoorden 10 punten lager op de test, in vergelijking met een stille omgeving. Een groep mensen die een IQ test moesten invullen nadat ze een joint hadden gerookt scoorden slechts 4 punten lager dan normaal.

Men heeft uitgezocht dat, als je wordt gestoord in je denkwerk, het wel zo’n 9 minuten duurt voor je weer helemaal gefocust bent. 

Twee dingen tegelijk doen werkt alleen als één van beide taken geen beroep doet op je brein. Je kunt dus best wandelen en telefoneren, geen probleem. Maar een mindmap maken terwijl je aan het bellen bent, dat lukt niet.

Een simpele test: hoe goed kun jij multitasken?

Hier onder staat een plaatje met verschillende woorden. Het enige wat jij moet doen is hardop zeggen in welke kleur het woord geschreven staat. (Dus de eerste regel lees “Groen, Rood, Blauw” en niet “Geel, Blauw, Oranje”.)

Als mensen het hebben over multitasken, dan spreken ze eigenlijk over ‘task switching’: van de ene taak naar de andere taak schakelen. Dát is namelijk wat we doen als we e-mailen en bellen tegelijk. Of als we appen en live kletsen op hetzelfde moment. Dat schakelen kán heel snel gaan.

Nog een keer testen?

Dan heb ik er hier nog een voor je. Lees elke regel helemaal, maar doe steeds de opdracht voor je naar de volgende regel gaat.

  1. Open de stopwatch op je telefoon.
  2. Start de stopwatch, en tel zo snel mogelijk tot 10 (noteer je resultaat).
  3. Start de stopwatch opnieuw, en citeer het alfabet van A t/m J (noteer weer het resultaat).
  4. Start de stopwatch weer, en combineer nu het tellen en citeren om en om. Dus “A, 1, B, 2, C, 3, D, 4…” etc. etc. Noteer natuurlijk weer je tijd.
  5. Vergelijk je tijden. Als je de eerste twee bij elkaar optelt, is dat dan kleiner of groter dan het getal uit opdracht 4? 

Gek he. Dat de combinatie lastiger is. Dit is dus wat multitasken met je doet. Elke keer dat je wisselt tussen taken kost je dit tijd en energie. Je hersenen moeten zich opnieuw instellen voor deze taak, andere informatie klaar hebben staan en andere denk-onderdelen activeren. 

Waar je dus voor moet zorgen is dat je zo min mogelijk probeert te multitasken (of switch-tasken), want het kost je gewoon te veel tijd en energie.

Je wilt dus zo veel mogelijk singletasken. Met andere woorden: simpelweg één ding tegelijk doen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Let maar eens op hoe verleidelijk het is om te multitasken.

Zo voorkom je afleiding:

  • Zet iets uit. Focus. Ben je aan het werk? Leg je telefoon of andere afleiders weg.
  • Werk met de Pomodoro– methode
  • Creëer een rustige en opgeruimde werkruimte waar je je kan concentreren.