Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Leer sneller lezen met deze tips

Leer sneller lezen met deze tips

leer sneller lezen

Leren op school en thuis doet een leerling vaak uit een methode of een studieboek. De vaardigheid lezen staat centraal. Om goed te leren lezen moet je veel oefenen en een grote woordenschat opbouwen. Om sneller te leren lezen zijn de volgende tips handig.

Iedereen wil wel sneller te lezen. Daarvoor moet je veel leeskilometers maken op je eigen niveau. Bewust en onbewust breid je zo je basiskennis uit. Door steeds meer te lezen groeit je persoonlijke woordenboek gestaag. Je leert begrijpen waar de tekst over gaat, je gaat vragen stellen en leert moeilijke woorden of synoniemen te herkennen.

Een Nederlandstalig kind kent op vierjarige leeftijd circa 3200 woorden. Tot en met hun achtste jaar komen daar circa 600 woorden per jaar bij, van hun negende tot hun twaalfde jaar zelfs 1700-3000 per jaar. Daarmee heeft een kind op twaalfjarige leeftijd gemiddeld de beschikking over 17.000 woorden. Bij een volwassene loopt dit op tot zo’n 50.000-70.000 woorden.

In deze tijd aan informatie-overlaad is er voor leerlingen veel rust en tijdwinst te behalen door het benutten van snellezen. Dit geldt dan voor effectief lezen op schoolwerk en niet voor vrije tijd lezen. Met de focus op het juiste doel en slimme aanpassingen in de omgeving kan het lezen worden versneld.

De grootste vertraging in het lezen komt door het voorstellen van de klank van de woorden in ons hoofd. Onze denksnelheid ligt namelijk veel hoger. Waardoor je ook vertraagd is het terugspringen met je ogen naar de woorden die je zojuist hebt gelezen en het stilstaan bij een woord.

sneller leren lezen
Sneller leren lezen

Sneller lezen leer je met de volgende stappen:

  • Zorg voor een rustige omgeving waarin je niet gestoord wordt.
  • In de ochtend ben je het meest productief, benut die tijd s’ochtends goed.
  • Stel doelen voor je een tekst gaat lezen. Je leest een tekst of boek productiever als je van tevoren weet wat je leesdoel is. Dan kun je onbelangrijke tekstdelen overslaan en meer focussen op belangrijke onderdelen.
  • Scan vooraf de pagina, kijk naar sleutelwoorden, plaatjes, dik gedrukte woorden om een beeld te krijgen van de inhoud van de tekst.
  • Gebruik een boekenlegger of pen om je ogen te leiden tijdens het lezen, dit voorkomt terugspringen met je ogen.
  • Lees woordgroepen i.p.v. woord voor woord.
  • Werk in blokken van minimaal 20 minuten en maximaal 60 minuten.
  • Varieer in snelheid, sta stil bij wat er toe doet en lees door bij ballast.

Ik ben erg benieuwd of het jou al gelukt is? Laat het hieronder weten. Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.