Ga naar de inhoud
Home » Blog » Leren door: jezelf overhoren

Leren door: jezelf overhoren

jezelf overhoren

Opperste concentratie. Je bent de tekst aan het stampen. Hand op je boek en je probeert jezelf het antwoord te geven. Volgens mij heeft iedereen dit zo wel eens gedaan. Maar er zijn meerdere manieren om jezelf te overhoren. Lees verder voor meer tips.

Jezelf overhoren is een van de bekendste en effectiefste manieren om jezelf voor te bereiden op een toets of een overhoring. Vroeger deed je dit met je hand op het boek en tekst, maar tegenwoordig zijn er meerder manieren om jezelf te overhoren.

En juist de afwisseling in jezelf overhoren is fijn. Soms werkt het voor het ene vak net even iets anders dan voor het andere vak. Bijvoorbeeld wiskunde leer je beter door oefenvragen te maken en bij Maatschappijleer kan je beter jezelf bevragen.

Daarom zijn hier verschillende manieren om jezelf te overhoren. Probeer het uit en wissel de methodes voor verschillende vakken uit.

Dit zijn acht manieren om jezelf te overhoren:

  1. Maak de diagnostische toets aan het einde van een hoofdstuk.
  2. Herhaal opgaves uit je tekst- of werkboek. Een makkelijke manier om de leerstof te herhalen.
  3. Stel je eigen toets op. Verzin allerlei vragen en schrijf ze op. Laat je toets dan even liggen, doe eerst iets anders of maak de rest af voordat je je eigen toets gaat maken.
  4. Oefen, herhaal en bespreek de leerstof hardop. Door het hardop aan jezelf te vertellen, merk je gauw genoeg op of het klopt. En of het logisch verhaal is wat je aan het vertellen bent.
  5. Leer woordjes en belangrijke begrippen door flashcards te maken.
  6. Presteer de leerstof aan iemand anders. Dit kan zijn een klasgenoot of een van je ouders.
  7. Maak er een schema of mindmap van. Bijvoorbeeld als het chronologisch moet zijn.
  8. Ga met jezelf in discussie. Stel telkens een W-vraag (wie, wat, waar, wanneer, welke, waartoe, waardoor, waarom). Hoe kom je tot dit antwoord of hoezo trek je deze conclusie?

mindmap
Mindmap

Vind je het lastig om zelf ermee aan de slag te zijn. Vraag dan hulp van een klasgenoot, mentor of een familielid. Je kan ook online oefenen met overhoren. Ik ben er zelf niet zo een fan van, maar het is wel een mogelijkheid. Je zou dan dit programma kunnen proberen.

Heb jij nou een andere manier van jezelf overhoren? Laat het hieronder weten en deel je kennis met anderen. Veel succes met de volgende toets.

Tags: