Ga naar de inhoud
Home » Blog » Leren reflecteren

Leren reflecteren

leren reflecteren

Reflecteren is een vaardigheid die je nodig hebt om te blijven leren en ontwikkelen. Maar hoe pak je dat aan?

Om goed van start te gaan is het belangrijk om te weten wat precies reflecteren is. Ik zal je ook een printable meegeven zodat je er zelf mee aan de slag kan gaan.

Wat is reflecteren?

Reflecteren is het terugblikken op je eigen handelen, daarover nadenken en leren. En om (mogelijk) nieuwe keuzes te maken. Reflecteren is een belangrijke tool om jezelf te ontwikkelen. Je krijgt grip op je (eigen) proces.

Wie reflecteert houdt zichzelf een spiegel voor. Je richt de blik naar binnen en stelt jezelf openvragen, zoals ‘wat, wanneer, waarom’. Het is leren van je eigen gedrag. Dus wil je iets aan jezelf aanpassen, dan is reflecteren een goede manier om daar bewust van te worden.

Met deze printable kan je zelf aan de slag gaan met je reflectieverslag.

leren reflecteren
Leren reflecteren: een reflectieverslag

Leren reflecteren

Dit reflectieverslag kan je gebruiken bij lessen, stages of andere ervaringen. Vul zo concreet (in hele zinnen) in wat je hebt geleerd. Wat ging er goed, dit kan zijn gedrag, producten maar ook het resultaat. Terwijl je bezig was, kreeg je toen nieuwe inspiratie? Vul dat in bij nieuwe ideeën. En als laatste, wat ga je volgende keer anders doen? Wat zou je willen veranderen?

Wil je concreter met gewoontes aan de slag of juist nieuwe gewoontes aanleren. Bestel dan het pixeldagboek zodat je elke dag je gewoontes kan bijhouden en jezelf nieuwe gedragingen aanleert.

Check de webshop voor meer producten.