Ga naar de inhoud
Home » Blog » Minder afleiding, meer focus

Minder afleiding, meer focus

white smartphone

De hele dag door krijg je appjes, snaps, mailtjes, een DM op insta of fb. Een focus houden is zo best lastig. We zijn snel afgeleid. En dat is niet zo gek, we zijn gewend aan de constante stroom prikkels van onze smartphone en andere devices, dat we daar continu mee bezig zijn. Met een paar stappen houd jij meer focus en heb je minder afleiding.

Je zal het wel herkennen. Je bent net lekker bezig met je huiswerk, woordjes aan het leren of met een andere opdracht en je wordt gestoord door een appje of door je klasgenoot die iets vraagt. En ja hoor: weg is je focus. Weg concentratie. Je wordt maar kort uit je taak gehaald en het duurt wel weer even voordat je lekker op dreef bent. Nu je er toch uit bent, kan je wel even verder kletsen of scroll je snel even door insta. Met een beetje pech duur het een uur voordat je weer toekomt aan waar je mee bezig was.

Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld tweeëntwintig minuten duurt voordat je weer op het oude niveau van focus/concentratie zit. In meer dan een kwart van de gevallen duurde dit zelfs meer dan twee uur.

Om effectief en productief te kunnen werken, moet je onafgebroken aan een taak kunnen werken. Het liefst in blokken met genoeg pauzes. [lees ook hoe je je beter kan concentreren] Ook tijdens de pauzes is het handiger om niet op je smartphone te zitten. Je kunt best je appjes of socials checken, maar het liefst op gezette tijden of als je helemaal klaar bent met je taken. Als je erg veel afleiding krijgt van je smartphone leg hem dan buiten handbereik of zelfs uit het zicht. Pak je toch je smartphone, bedenk dan waarom je dit doet. Ga je echt iets opzoeken, iemand bellen of een foto maken? Of zoek je weer afleiding, met het risico dat je weer een uur op insta zit te scrollen.

Ervaar je veel afleiding in het klaslokaal? Werk dan met een (stilte)koptelefoon op. Bespreek dit ook met je klasgenoot naast je, zodat je ongestoord kan werken.

Oké, dit gaan we nu even doen:

  • Zet alle meldingen van je smartphone uit. Maar echt alle. Appjes, alle socials, mail etc.
  • Check je socials en dergelijk op gezette tijden of als je klaar bent met je (werk)taken.
  • Heb je je smartphone wel weer in je hand, vraag jezelf dan af: waarom pak ik hem nu?
  • Op school: spreek af dat een koptelefoon niet storen betekent.

Hoe gaat het je af zonder alle meldingen? Laat het mij weten hoe en wat er voor jou werkt. Veel succes!