Ga naar de inhoud
Home » Blog » Tijd voor de voorjaarsschoonmaak

Tijd voor de voorjaarsschoonmaak

De lente komt er aan, dus tijd voor een voorjaarsschoonmaak. Om je op weg te helpen deel ik hier een stappenplan voor een opgeruimd en nette kamer/huis. Nu het (bijna) vakantie is, heb je alle tijd om aan de slag te gaan voordat het echt lente is. En je kan genieten van de eerste zonnestralen.

Stap 1

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg eerst voor een goed ontbijt en zet je favoriete playlist klaar. Kijk eens rond wat je allemaal wil aanpakken en wat heb je daarvoor nodig. Maak een lijstje met wat je vandaag of deze week gaat doen. Welk materiaal heb je er voor nodig?

Voorbeeld lijstje:

 • Kamer opruimen
 • Stofzuigen
 • Schoenen uitzoeken
 • Kledingkast ordenen

Ik heb nodig:

 • emmer
 • stofdoek of swiffer
 • natte doek
 • allesreiniger, soda of een ander schoonmaakmiddel
 • schoenenrek of oude dozen
 • mandjes voor kleding
 • vuilniszak

Stap 2

Begin met opruimen zodat je daarna de ruimte hebt om schoon te maken. Let wel op, opruimen is niet het verplaatsen van je spullen. Kijk eens goed naar de kamer. Heb je alles nodig? Zijn er spullen die je kan weggeven of moet weggooien.

Begin met de spullen die op de grond liggen. Dan de spullen die op kastjes en je bureau liggen en als laatst je kasten. Moet je spullen weggooien, doe het meteen in een vuilniszak. Spullen weggeven of doneren, maar er een aparte doos voor. Wil je spullen verkopen, leg dit kan ook apart zodat je na het opruimen er meteen foto’s van kan maken en online kan zetten.

Stap 3

Zet een raam open zodat je kamer even goed kan doorluchten. Frisse lucht geeft nieuwe energie en helpt bij het opruimen en schoonmaken.

Stap 4

Voordat je echt gaat schoonmaken, ga je eerst kijken welke klusjes je nog gedaan wil hebben. Wil je je schoenen uitzoeken, doe dat dan eerst. Hetzelfde geldt voor kleding uitzoeken.

Pak al je schoenen/kleding is leg alles op een stapel. Neem ze stuk voor stuk door. Past het nog? Zit het nog goed? Past het nog bij mij?

Als het goedgekeurd is, ruim je het meteen netjes op in je kast. Ga je het niet meer gebruiken, dan kijk je of je het kan verkopen, weggeven en als het echt stuk is, dan kan je het weggooien.

Stap 5

Voordat je gaat poetsen, ga je eerst even alles afstoffen. Pak een swiffer of stofdoek en ga even overlangs. Boven op de kast, kleine nisjes en hoekjes en vergeet de lamp niet. Daarna even met de stofzuiger alles grondig schoonmaken.

Stap 6

Nu gaat het echte schoonmaakwerk pas beginnen. Maak je emmer met sop klaar. Niet te veel sop, je hoeft maar een klein beetje te gebruiken.

Hetzelfde zoals het afstoffen. Ga overal even langs en maak je doekje niet te nat.

Stap 7

Na zo’n flinke inspanning heb je wel een beloning verdiend. Trakteer jezelf met iets lekker, een fijn tijdschrift, een nieuw spelletje of een mooie plant voor in je kamer.

Op naar een fijne lente!