Ga naar de inhoud
Home » Blog » Tips om op tijd te gaan slapen

Tips om op tijd te gaan slapen

Tips om op tijd te gaan slapen

Jongeren en studenten zijn avondmensen. Er is s’avonds nog genoeg te doen en ze zijn nog helemaal niet moe. Of heb je dat zelf in de hand? Met deze tips ga jij vanavond nog op tijd slapen.

Waarom zou je op tijd gaan slapen, als er nog genoeg te doen is? Je vrienden/klasgenoten zijn nog online, je bent nog een filmpje aan het kijken, of je zit nog flink te scrollen op de socials. Het zijn allemaal redenen om later te gaan slapen dan je je vooraf had ingenomen.

Tja, de volgende morgen heb je school/studie/werk en lukt het je niet om zonder te snoozen je bed uit te komen. We herkennen die allemaal wel, toch.

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om, op tijd naar bed te gaan en de dag beter te beginnen.

Met deze tips ga je op tijd slapen

  • Creëer een avond/slaapritueel. Door elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan creëren je een routine. Zorg dat je op tijd stopt met studeren en schermtijd, je kan één uur voor je gaat slapen het beste alles afronden. Als je je hoofd geen nieuwe input meer geeft, dan kan het pas echt ontspannen. Daarna ga je lekker naar bed.
  • Als je druk bezig bent, dan vergeet je naar bed te gaan. Probeer niet je ritme te verplaatsen naar de avond. Door allerlei taken uit te stellen, maak je het jezelf erg moeilijk om op tijd te gaan slapen. Maak een betere planning overdag om de drukte s’avonds te voorkomen.
  • FOMO, Fear of missing out. Vele hebben hier last van. Er wordt veel gekeken naar wat anderen doen in plaats van naar zichzelf kijken en voor zichzelf te kiezen. Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Bijvoorbeeld afspraken met je vrienden en iets leuks doen overdag.
Tips om op tijd te gaan slapen
Tips om op tijd te gaan slapen: kaarslicht
  • Lig je in bed en kan je niet in slaap vallen. Kijk dan eens wat er allemaal speelt. Ben je veel aan het malen of ben je bang dat je iets vergeet. Leg dan een notitieblok naast je bed en schrijf het meteen op. Gebruik juist niet je telefoon omdat het licht op je scherm je juist wakker houdt. En is de verleiding groot om iets anders te gaan doen.
  • Lees weer eens een boek. Pak 20-40 minuten, voordat je gaat slapen, een boek erbij om te ontspannen. Geen zin om te lezen, beluister dan eens een luisterboek.
  • Maak je kamer donker en maak het gezellig met sfeerlicht en kaarsjes.

Heb geduld in het aanpassen van je ritme, dit vergt enige tijd. Begin met kleine aanpassingen die niet veel van je vragen. Verander steeds meer naar het patroon die je voor ogen hebt. Je hebt zeker een week nodig om aan iets gewend te raken. Om een nieuwe gewoonte aan te leren, zal je het dertien keer moeten uitvoeren.

Slaap lekker alvast.