Ga naar de inhoud
Home » Blog » Hoe pak je uitstelgedrag aan?

Hoe pak je uitstelgedrag aan?

hoe pak je uitstelgedrag aan?

We doen het allemaal. Die ene taak of dat ene klusje dat je maar blijft uitstellen. Het moet een keer gedaan worden, maar… Herkenbaar? Wat is uitstelgedrag en wat kan je er tegen doen?

Wat goed dat je aan de slag gaat met je uitstelgedrag. Door deze blog te lezen heb je de eerste stap genomen.

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is het uitstellen van taken die je eigen wil of moet doen maar niet doet. Door het uit te stellen, voel je je rot en stel je het nog verder uit. Je komt in een negatieve spiraal terecht.

“Uitstel maakt gemakkelijke dingen moeilijk en moeilijke dingen nog moeilijker”

Mason Cooley

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor je taken uitstelt. Je kan bijvoorbeeld geen duidelijk doel hebben, er niet zo veel vertrouwen in hebben of je ben het overzicht kwijt waardoor je niet weet waar je moet beginnen.

Lees hier verder hoe je haalbare doelen moet stellen.

Vraag jezelf eens af waarom stel je die ene taak of klus nou uit? Ligt er een achterliggende reden achter? Kan je dit een volgende keer voorkomen? Bespreek dit eens met iemand bijvoorbeeld met een klasgenoot of een docent.

Hoe pak je uitstelgedrag aan?

Pak er even pen en papier bij en begin bij het volgende:

uitstelgedrag aanpakken
Uitstelgedrag? Gewoon starten!
  1. Schrijf alle taken en klusjes op die je al een tijdje uitstelt. Dit kan best confronterend zijn, maar dat is juist goed: zo wordt je bewust van je uitstelgedrag.
  2. Kies één taak of klus van het lijstje hierboven.
  3. Schrijf op:
    • Waarom stel je dit uit?
    • Wat doe je als je dit uitstelt?
    • Wat heeft het tot nu toe opgeleverd dat je het uitgesteld hebt?
  4. Is het een kleine taak, ga er meteen mee aan de slag. Heb je een grotere taak uitgekozen, deel het dan op in kleine stappen. Schrijf alle stappen op die je moet doen om je grote taak te voltooien.
  5. Plan alle taken in. Hier gaat het vaak fout, zeker als het om een grote taak gaat. Plan alle (kleine) stappen in. Pak je agenda erbij en schrijf op wanneer je wat doet.
  6. Werk met de Pomodoro- methode om actief aan het werk te gaan.
  7. Voorkom afleidingen en werk op een rustige plek.
  8. En als laatste. Begin ‘gewoon’. Maak er een gewoonte van om direct te beginnen. Uitstelgedrag is een slechte gewoonte, dus dit kan je ook afleren. Leer jezelf aan om ook de vervelende klusjes meteen te doen.

Ik ben erg benieuwd hoe jij het aanpakt, laat het hieronder in de comments weten.