Plannen en ideeën genoeg maar hoe zet je een plan om naar actie? Lees verder hoe je tot gerichte actiepunten komt.
Hoe ga je van een plan naar actie? Ik maak hierin twee categorieën. Het maken van een planning en je daaraan houden. En een groter plan (doel) en die omzetten in concrete actie punten.
Deze blog zal gaan over het maken van een planning en je daar aan houden. Want we hebben vaker dan we denken een plan. Het eerste waar je voor moet zorgen is overzicht.
Ik heb eerder al gedeeld hoe je een overzicht voor jezelf kan maken. Inzicht in je planning (of achterstand) is cruciaal. Schrijf achter elke opdracht ook hoe lang je daar (ongeveer) mee bezig bent. Dit kan natuurlijk voor al je taken, die hoeven niet alleen je schoolse taken te zijn.
Lees hier hoe je een overzicht voor jezelf kan maken
Je overzicht compleet maken is pas de eerste stap. Daarna is het belangrijk om al het werk in te plannen. We zijn geneigd om ons te overschatten dus plannen veel te veel in op een dag.
Plan maximaal drie (extra) taken in, naast je gewone werkzaamheden. Werk in blokken, bijvoorbeeld met de pomodoro-methode en neem voldoende pauze tussendoor. Het heeft geen zin om flink door te halen want uiteindelijk pleeg je een soort roofbouw op je lijf. Door in blokken te werken kan je je beter focussen en houd je het langer vol.
Heb je al vaker een planning gemaakt maar lukt het je niet om je er aan te houden. Kijk dan eens waarom je steeds aan het uitstellen bent? Uitstelgedrag noemen we dit.
Soms is het ook een kwestie van even door de zure appel heen bijten. Het hoeft namelijk niet altijd leuk te zijn. Als je eenmaal bezig bent zal je zien dat het allemaal wel meevalt. Taken afvinken en hiervoor je planning kleiner zien worden, kan heel bevredigend zijn.
Mocht je vastlopen in je planning, stuur mij dan een mail met je vraag. Ik zal je er stap voor stap doorheen loodsen.
Veel succes!