Ga naar de inhoud
Home » Blog » Voorbereiding voor een toets

Voorbereiding voor een toets

voorbereiding toets

De voorbereiding voor een toets is vaak een kwestie van op tijd beginnen. Maar er komt meer bij kijken. Welke manier van leren pas je toe en hoe begin je.

Vaak beginnen we te laat met studeren voor een toets. We vergeten dat ie er was of stellen het uit omdat er andere taken leuker zijn. En dan is er bijna geen voorbereiding meer en wordt het de laatste dag stampen. Of zelfs een nacht doorhalen.

Als ik aan mijn leerlingen vraag hoe ze geleerd hebben dan komt er vaak uit ‘ik heb mijn aantekeningen eens doorgelezen’ of ‘ik gisteren nog de samenvatting van het boek doorgenomen’. Beide zijn hele passieve methodes en niet effectief.

Hoe je het beste kan leren, lees je hier.

Het beste is om 7 tot 5 dagen voor de toets te beginnen met leren. Dan wil je natuurlijk niet elke keer op dezelfde manier leren want dan leer je te eenzijdig en passief.

Uit onderzoek blijkt dat het bij het leren van nieuw materiaal beter is om de voorbereiding te spreiden en niet in één keer te doen. Als je plant om twee uur te leren, dan kan je die tijd het beste in kleinere periodes verdelen. Bijvoorbeeld 4 middagen 30 minuten per keer, en niet de avond voor de toets twee uur achtereen studeren.

Onderzoek laat ook zien dat het effect van leren toeneemt als er voldoende geslapen is. Daarom is het beter om de nacht voor de toets goed te slapen, dan om die avond blokkend door te brengen.

Het is het verstandig om verschillende leerstrategieën toe te passen. Om het leren gevarieerd en uitdagend te houden. Je kan bijvoorbeeld flashcards maken of een mindmap. Maak ook gebruik van de Pomodoro-methode om jezelf scherp te houden.

Om een goed plan voor jezelf te maken kan je de volgende opzet gebruiken. [klik op de afbeelding om het bestand te downloaden].

voorbereiding voor een toets
Plan voorbereiding toets

Veel succes met de komende toets.

Bron: Executieve functies bij kinderen en adolescenten. Peg Dawson en Richard Guare.