Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat is je motivatie?

Wat is je motivatie?

wat is je motivatie?

Motivatie helpt je ergens aan te beginnen maar ook om door te zetten als het moeilijk wordt. Ontdek wat jij kan doen om gemotiveerder te zijn.

Er zijn twee soorten van motivatie die je helpen om aan de slag te gaan. De eerste is motivatie van buitenaf. Deze vorm van motivatie komt van uit iets buiten jezelf zoals geld uit een baantje of een hoog cijfer bij een toets. Hetzelfde geldt voor een straf, wanneer je iets niet doet. De motivatie komt van buitenaf.

De tweede vorm van motivatie komt van binnenuit. Hierbij blijf je gemotiveerd zonder beloning of straf. Dit doe je omdat je iets leuk vindt of er goed in bent. Dit kan bijvoorbeeld een hobby of je sport zijn. Wanneer je motivatie van binnenuit komt, houd je het langer vol, ervaar je meer geluk en plezier. Je wordt er zelfs creatiever van.

Wanneer je weet waarom je doet wat je doet, wordt het makkelijker om aan de slag te gaan.

Om te ontdekken wat jou motiveert ga je opzoek naar vier dingen.

  1. Wat vind ik leuk?
  2. Waar ben ik goed in?
  3. Wat vind ik belangrijk?
  4. Waar ben ik op me best?

Om dit beeld voor jezelf te vormen kan deze opdracht doen: ‘Wie ben ik’. Maak een moodboard met dingen die je leuk vindt, waar je blij van wordt, doelen die je hebt of dingen die je graag zou willen leren. Maar ook waar je trots op bent of wat je talenten zijn.

Vraag eens aan je vriend(in), klasgenoot of familielid wat ze waarderen aan jou. Wat maakt jou jou? Wat maakt jou bijzonder? Schrijf deze waarderingen ook op je moodboard, zodat het een geheel wordt.

Als je allemaal samenvoegt, wat komt er dan uit? Probeer deze cirkels in te vullen. Wat komt er uit? Is er overlap in de elementen?

Wat is je motivatie?
Wat is je motivatie?

Waarom is het belangrijk om je motivatie te kennen?

Als je iets doet waarbij de motivatie van binnenuit komt ervaar je meer geluk, trots en plezier wanneer je bezig bent, bedenk je meer creative oplossingen en geef je minder snel op. Wanneer jij weet waarom je doet wat je doet, wordt het een stuk makkelijker om aan de slag te gaan.

Tags: