Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Welke soort scholen heb je in het VO?

Welke soort scholen heb je in het VO?

selective focus photography of bookshelf with books

De open dagen staan weer voor de deur. Je gaat kijken naar verschillende middelbare scholen. Er zijn verschillende soorten VO scholen waar je naar toe kan gaan. Hieronder leg ik ze voor je uit.

Er zijn verschillende soorten VO scholen, bijvoorbeeld openbare scholen, bijzondere scholen die van een godsdienst uitgaan of die een bepaalde onderwijsmethode hanteren.

Openbare scholen

Bij een openbare school kan iedereen zich aanmelden. Deze scholen werken niet vanuit een levensovertuiging of een bepaalde onderwijsmethode. Hier kunnen leerlingen zitten van verschillende godsdiensten of levensbeschouwingen.

Bijzondere scholen

Op bijzondere scholen wordt er lesgeven vanuit een bepaalde godsdienst of levensovertuiging. Je hebt hier verschillende richtingen in.

Scholen met een opvoed idee of onderwijsmethode

Deze scholen geven les vanuit een bepaald opvoed idee.

Klik op het type onderwijs om daar meer informatie over te krijgen.

Tweetalig onderwijs

Sommige scholen geven tweetalig onderwijs. Je vindt hier een lijst met welke scholen dat zijn.

Technasia

Een technasium is een middelbare school op havo- en/of vwo- niveau. Leerlingen krijgen hier technisch onderwijs en bètavakken. Ze hebben naast de reguliere examenvakken ook een ander examenvak, namelijk: Onderzoeken en Ontwerpen. Hierbij moeten leerlingen in een team projectmatig werken aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk. Dat gebeurt vanaf de brugklas tot en met het examen.

LOOT-scholen

Dit zijn scholen of een afdeling op een school waar leerlingen zitten die op het hoogste niveau sporten. Deze leerlingen hebben ook een speciale status nodig vanuit hun discipline. De leerlingen krijgen een aangepast rooster zodat ze naast school ook veel kunnen sporten.

Scholen voor talent in dans en/of muziek

Deze scholen passen het programma aan zodat de leerling school en de hbo-vooropleiding met dans of muziek kan combineren.

Speciaal onderwijs en leerwegondersteunend onderwijs (lwoo)

Heeft een kind specialistische of extra begeleiding nodig? Dan kan je je aanmelden bij een school voor speciaal onderwijs of een school voor leerwegondersteunend onderwijs (lwoo). Speciaal onderwijs is bedoeld voor onder meer:

  • slechtziende, slechthorende, dove en blinde kinderen;
  • kinderen met opvoedingsmoeilijkheden;
  • kinderen met gedragsproblemen.

Welke typen onderwijs lijkt jou interessant? Ik ben erg benieuwd waar je voor zult kiezen. Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *