Ga naar de inhoud
Home » Blog » Werk routines aanleren

Werk routines aanleren

Werk routines aanleren

Deadlines overkomen je. Weer ben je te laat begonnen met leren. Ellendig schoolwerk. In een paar stappen leer je nieuwe werk routines en maak je je schoolwerk een stuk makkelijker.

Herken jij je in de passage hierboven? Het overkomt je allemaal.

In een paar stappen leer jij jezelf nieuwe (school)werk routines aan waardoor het een stuk makkelijker wordt. Mensen zijn gewoonte dieren. We hoeven er niet over na te denken, we doen het gewoon. Bijvoorbeeld tanden poetsen, nu doe je dit braaf 2-3 keer per dag, zonder enige moeite. Je hoeft er niet over na te denken.

Het is een routine geworden.

Om een nieuwe routine te ontwikkelen moet je het een aantal keer herhalen. Elke dag, anders wordt het geen routine. Onderzoek wijst uit dat een handeling een gewoonte wordt als je die dertien keer herhaalt. Dan wordt de handeling een deel van je natuurlijke reactiepatroon, hoef je je er niet langer bewust van te zijn, en voer je haar gewoon uit. Het is een nieuwe routine geworden.

Dit kan je ook ontwikkelen voor je schoolwerk. De eerste paar keer zal je er geen zin in hebben, dat kan. Of je vergeet het een keer, kan ook. Maar als je het vaak genoeg herhaalt dan wordt het vanzelf een routine. En eenmaal een routine, dat maakt het schoolwerk allemaal een stuk makkelijker.

Werk routines aanleren
Werk routines aanleren: Elke dag 15 min lezen

Kijk eens naar wat je zelf zou willen veranderen? Ik zal hier een paar voorbeelden noemen.

  • Na elke schooldag, meteen je huiswerk maken en leren voordat je andere dingen gaat doen.
  • Langer op school blijven om je werk af te maken.
  • Elke dag 15 minuten een boek lezen.
  • Je schooltas bij thuiskomst uitpakken en opruimen.
  • Kleding en schooltas klaarzetten voor de volgende dag voordat je gaat slapen.
  • Na het avondeten 45 minuten leren en daarna al het schoolwerk opruimen.
  • Je bureau opruimen voordat je begint met werken.

Zit er een passend voorbeeld voor je tussen?

Het is namelijk makkelijk om een routine aan te leren als je dit elke dag moet doen. Als je dit maar soms doet, dan wordt het geen routine en heb je dus een kans om het uit te stellen.

Neem bijvoorbeeld: na elke schooldag maak je meteen je huiswerk, dan heb je de rest van de avond vrij om andere dingen te doen. Als je bij thuiskomst eerst gaat gamen, dan heb je daarna geen zin meer om alsnog je huiswerk te maken.

Pak dus iets aan wat je structureel kan veranderen. Door elke dag een klein beetje te doen, voorkom je een hoop werk aan het einde van de week.