Ben je snel afgeleid, zit je tegen een opdracht aan te hikken of val je letterlijk in slaap tijdens het leren? Dan kan het werken met de Pomodoro methode je helpen!
Pomodoro is niet de naam van de bedenker van deze techniek, want het betekent gewoon ‘tomaat’ in het Italiaans. Ondanks dat dit dus eigenlijk de ‘Tomaat-techniek’ heet, hebben tomaten er weinig mee te maken. Pomodoro verwijst naar de kookwekker die Frances Cirillo, de uitvinder van deze concentratie-booster, gebruikte om de techniek te testen. De kookwekker van deze Italiaan leek op een tomaat.
Waar de Pomodoro methode je mee helpt, is het effectiever gebruiken van je tijd. Je zult vast wel eens het gevoel hebben gehad dat je niets hebt onthouden van de lesstof, terwijl je al uren aan het leren bent.
Schrijf allereerst alle taken uit die je gedaan moet/wil hebben. Schrijf echt alles op, zodat dat uit je hoofd is. Maak van een grote opdracht of toets, kleinere deelopdrachten of verdeel het leerwerk.
Hoe werkt het?
Met de Pomodoro methode werk je met tijdsblokken: 25 minuten studeren, 5 minuten pauze, 25 minuten studeren en weer 5 minuten pauze. Na 3 of 4 blokken neem je een grotere pauze van 25 minuten. Je begint met het schrijven van een blokkenschema: Zet de tijden van de blokken op een rij en bedenk voor elk blok een specifieke taak. Bijvoorbeeld: 15.00-15.25: Flashcards maken van H3, of: 13.30-13.55: oefenvragen formuleren paragraaf 4.3 t/m 4.6 ). Maak deze taken niet te groot.
Als je blokkenschema af is, begin je met studeren. Zet de (kook)wekker op 25 minuten en voer de eerste taak uit. Als de wekker afgaat, stel je hem meteen weer in op 5 minuten en houd je een korte pauze. Je staart dan bijvoorbeeld even uit het raam of doet een paar rek- en strek oefeningen. Als na vijf minuten de wekker afgaat, zet je hem weer op 25 minuten en begin je aan de tweede taak. Werk op deze manier je blokkenschema af en houd je daarbij strikt aan de (pauze)tijden.

Voordelen van de Pomodoro methode:
- Je gaat sneller aan de slag, omdat je grote opdracht verdeeld is in kleinere opdrachten.
- Er is altijd een pauze in het vooruitzicht. Dat is fijn!
- Precies weten wat er gedaan moet worden. Je kan pas iets doen als je weet wat je moet doen.
- Betere concentratie. Omdat je een lijst van kleine taakjes en een lijst van tijden hebt. Dit voorkomt dat je met veel verschillende dingen tegelijk bezig bent en afdwaalt van je eigenlijke taak.
- Het trainen van doorzettingsvermogen en discipline. Je kunt je doorzettingsvermogen trainen door de verleiding uit te stellen.
- Meer bewust van tijd. We overschatten wat ze op korte termijn kunnen doen en onderschatten wat ze op lange termijn kunnen bereiken. Door vaker met pomodoro te werken word je beter in het inschatten van de hoeveelheid tijd die je nodig hebt voor een taak.
Dit moet je vooral niet doen:
- Sla geen pauzes over.
- Zet altijd een wekker.
- Ga tussendoor niet op je telefoon zitten.
- Blijf oefenen als het even niet lukt.
- Maak realistische (deel)opdrachten. Als een opdracht te groot is, dan zit je er nog tegen aan te hikken en ervaar de tijdsdruk.
Ik ben erg benieuwd of deze methode voor jou werkt. Laat het mij weten in de comment hieronder. Veel succes!