Ga naar de inhoud
Home » Blog » Zo maak je een mindmap

Zo maak je een mindmap

man wearing purple top and pants writing on chalkboard

Door een mindmap te maken creëer je overzicht. Dit is handig om voorkennis te activeren of aan de start van een creatief proces.  Een mindamp is handig om creatief te denken of een samenvatting te maken.

Mindmappen is een visuele manier om je gedachten te ordenen en op ideeën te komen. Mindmap betekent letterlijk: landkaart van je brein. Een mindmap laat je zien hoe ver jij op dit moment bent met nadenken over een bepaald onderwerp.

mindmap
Mindmap

Hoe maak je een mindmap?

 1. Begin met een blanco vel papier en legt het horizontaal neer.
 2. Zet één onderwerp of vraag centraal. Je kan het visueel maken door er een tekening bij te maken.
 3. Teken zes tot maximaal acht takken vanuit het centrale onderwerp en maak vloeiende lijnen. Elke tak behandelt één subthema. Geef elke tak een eigen kleur en tekening.
 4. Werk met de klok mee.
 5. De hoofdzaken staan op de dikste takken, dicht bij het centrale onderwerp. De details staan op de kleine takjes aan de randen van het papier. Geef de hiërarchie en structuur aan met de dikte van de takken.
  • Gebruik eventueel cijfers of prioriteiten of volgorde aan te geven.
 6. Gebruik verschillende kleuren en voeg plaatjes, cijfers, pijlen en symbolen toe. Teken in elk geval een plaatje bij het centrale onderwerp en bij elke hoofdtak.
 7. Begin met een blanco vel papier en legt het horizontaal neer.
 8. Zet één onderwerp of vraag centraal. Je kan het visueel maken door er een tekening bij te maken.
 9. Teken zes tot maximaal acht takken vanuit het centrale onderwerp en maak vloeiende lijnen. Elke tak behandelt één subthema. Geef elke tak een eigen kleur en tekening.
 10. Werk met de klok mee.
 11. De hoofdzaken staan op de dikste takken, dicht bij het centrale onderwerp. De details staan op de kleine takjes aan de randen van het papier. Geef de hiërarchie en structuur aan met de dikte van de takken.
  • Gebruik eventueel cijfers of prioriteiten of volgorde aan te geven.
 12. Gebruik verschillende kleuren en voeg plaatjes, cijfers, pijlen en symbolen toe. Teken in elk geval een plaatje bij het centrale onderwerp en bij elke hoofdtak.

Onderscheid en samenhang
Denken is zowel ideeën verzinnen als gedachten ordenen.  Associatieve en structurerende denkwijzen wisselen elkaar voortdurend af. Een mindmap ondersteunt beide vormen van denken.

Terwijl je een mindmap maakt over je centrale onderwerp, kom je vaak vanzelf op ideeën. Daarnaast onderzoek je,  welke dingen je van elkaar wilt onderscheiden en welke dingen bij elkaar horen.

Spelen
Die samenhang kun je in een mindmap op talloze manieren aangeven: 

 • Takken
 • Kleuren
 • Symbolen
 • Plaatjes
 • Pijlen
 • Cijfers
 • Woorden
 • ….  

Ontdek wat voor jou werkt en ontwikkel je eigen stijl. En vooral: heb plezier!

Bovenstaande mindmap is gemaakt met het programma Mindmanager.

Tags: